Dvije godine u EU

 
Dvije godine u EU

Zagreb, 16. lipnja 2015.

PwC Hrvatska u suradnji s tjednikom Lider i uz pokroviteljstvo Europske komisije 16. lipnja 2015. u Sheraton Hotelu Zagreb organizirali su konferenciju “Dvije godine u EU – kako zatvoriti financijsku konstrukciju u projektima financiranima iz fondova EU”. Uz fondove EU (ESI) koji su nam na raspolaganju, u praksi se često javlja izazov kako financirati cijeli projekt.

Na panelu je sudjelovala i predsjednica uprave IQ Grupe, mr. sc. Ivana Ostoić. Riječ je o panelu pod nazivom „Kako zatvoriti financijsku konstrukciju u projektima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“. Odgovor na to pitanje pokušali su dati Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Melita Borić, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba, Josip Pavković, voditelj Odjela infrastrukture i zaštite okoliša u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) te mr. sc. Ivana Ostoić, predsjednica uprave IQ Grupe.

Moderator panela, održanog u sklopu konferencije, Marin Hrešić, Country EU Services Leader u PwC Hrvatska, istaknuo je da je energetska učinkovitost važna iz dva razloga; prvenstveno zato što se njome mogu ostvariti značajne energetske i fininacijske uštede, te zato što doprinosi rastu BDP-a. Vesna Bukarica naglasila je da je zadovoljna angažmanom FZOEU-a u promociji energetske učinkovitosti te da zadnje dvije godine intenzivno rade na tom području. Kao primjer uspješnih projekata istaknula je obnove u zgradarstvu koje je opisala kao područje u kojem se ostvaruju izuzetno velike uštede.

„Projekti energetske učinkovitosti donose prihode i te ostvarene uštede treba promatrati kao prihod. Na kraju bi istaknula važnost same prijave projekata za sufinanciranje. Mi nažalost još uvijek nismo u točki u kojoj prijavitelji shvaćaju ozbiljno ono što je navedeno u natječajima i zbog toga puno prijava bude odbijeno.“ – izjavila je mr. sc. Ivana Ostoić, zaključivši da ćemo stoga teško doći do punih potencijala ušteda.

Poveznice: